úterý 9. června 2009

Text letáku k blokádě 6.6. v Jihlavě

Setkáváme se podruhé v krátké době, abychom vyjádřili nesouhlas se sílícím neonacistickým hnutím v našem okolí. Před třemi týdny jsme řekli jasné NE politice Dělnické strany. Nyní se do Jihlavy její přívrženci vrací, aby uctili památku padlých vojáků Wermachtu. Chápeme, že ne všichni vojáci na německé straně byli ve válce dobrovolně a že byli na svoje činy hrdí. Ale zrovna tyto vojáky čeští náckové uctívat nehodlají. Budou se klanět těm, kteří bojovali za tzv. Bílou Evropu, kteří páchali zlo na Romech, Židech, Slovanech a všech ostatních, kteří nesplňovali jejich zvrácené představy o ideálních nadlidech.

Tento pochod rozhodně není první, který se v Jihlavě pořádá. Minulý proběhl skoro přesně před 14 měsíci. Co se za tu dobu změnilo? Náckové pořádají svoje provokace prakticky každý týden v různých koutech republiky, stupňuje se množství jejich útoků. Víme o útocích na hudební kluby v Jihlavě a okolí, víme o množství napadení mladých lidí, kteří se stali jejich terčem jen proto, že se hlásí k různým subkulturám, proto, že vypadají odlišně. Všichni máme v živé paměti útoky na členy romské komunity, které vygradovaly pokusy o pogrom v litvínovském Janově a dvěma útoky zápalnými lahvemi na severní Moravě. A co se za těch 14 měsíců nezměnilo? Přístup státní moci k řešení tohoto problému.

Politici a političky sice útoky odsoudí, ale v konečném důsledku jen oklešťují lidské svobody. Neonacisté jsou onálepkováni jako extremisté, stejnou nálepku pak od státních represivních složek dostanou i jejich odpůrci a odpůrkyně. A příště třeba protestující odboráři a odborářky nebo odpůrci výstavby nového obchodního centra na místě městského parku. Stát nebojuje proti neonacistům, stát bojuje proti extremistům – tedy těm, kteří se mu zrovna znelíbí. Zatím jediný výsledek státního tažení proti extremistům – zákaz maskování na veřejných shromážděních – dopadl hlavně na odpůrce neonacistických pochodů.

Na druhé straně se politici na myšlenkách neonacistů rádi přiživí. A tak se do programů politických stran napříč politickým spektrem pomalu dostává odpor proti imigrantům, represe proti sociálně vyloučeným, omezování sociálních podpor. Masivní policejní razie zaměřená na vietnamskou komunitu, při které byl v akci i obrněný transportér, vychází ze stejné logiky jako pogrom v Janově.

Neonacismus nemůže být nikdy poražen aktivitou státních represivních složek nebo politiků. Neonacismus může být poražen pouze společnými silami obyčejných lidí, kteří nebudou trpět tyto zhoubné myšlenky ve svém okolí, v ulicích svých měst. Proto jsme se dnes sešli s jediným cílem: postavit se neonacistům a neonacistkám a zabránit jim v pochodu Jihlavou. Neonacisté a neonacistky Jihlavou neprojdou!

Žádné komentáře:

Okomentovat