pondělí 8. června 2009

Neonacisté a neonacistky Jihlavou neprošli

V sobotu 6.6. se v Jihlavě na autobusovém nádraží sešlo přibližně 100-150 neonacistů a neonacistek. Připraveni postavit se jim jsme sešli u ústředního hřbitova, kudy měli pochodovat. Neonacistická pieta byla nakonec státní mocí zakázána.

Nejsme stoupenci zákazů a omezování svobody shromažďování. Nicméně státní represivní složky jsou jen jednou součástí prostředí, se kterou musíme počítat při akci v ulicích a musíme jí přizpůsobit svou taktiku. Neonacisté a neonacistky jsou ve využívání takové taktiky, která manipuluje státní represivní složky k jejich prospěchu, mistry. Důkazem jsou jejich žaloby a odvolání k soudům. Naposledy z této taktiky těžili v Ústí nad Labem, kde tiše přihlíželi, jak policie rozháněla jejich odpůrce a odpůrkyně.

Nyní se tato taktika obrátila proti nim samým. Nemáme z toho nějak zvláštní radost, nicméně si myslíme, že i naše mobilizace v ulicích k tomu přispěla. Kdyby se nekonala blokáda pochodu, neonacisté a neonacistky by se svými transparenty velmi pravděpodobně odpochodovali z autobusového nádraží na hřbitov a zpět obklopeni policejním kordonem – právě to by pro policii znamenalo taktiku nejmenšího odporu.

Pokud bylo tentokrát politicky neprůchodné, aby policie rozháněla antifašisty a antifašistky a klestila cestu náckům, dostali neonacisté a neonacistky po hlavě tím samým klackem, který tak rádi využívají. My jsme byli přímo na trase jejich pochodu připraveni postavit se jim tváří v tvář i v případě, že by se na průvod vydali i se svým ozbrojeným policejním doprovodem, jak bývá zpravidla zvykem.

Uvědomujeme si, že příště může být situace jiná a policie bude opět rozhánět antifašistická shromáždění. Jsme připraveni a nedáme se.

Neonacisté Jihlavou neprošli. Antifašistky a antifašisté ano. Svou blokádu zakončili pochodem do centra města, čímž symbolicky potvrdili jedno ze svých hesel: Naše ulice, naše města – antifa.

Věříme, že příště se opět sejdeme v ulicích města, kde se neonacisté rozhodnou hlásat své zvrhlé názory. Nenechme se ukolébat snadným vítězstvím a buďme připraveni na odpor.

1 komentář: