středa 27. května 2009

Nepřítel před branami!

Nepřítel před branami. Nejenom před branami našeho města, ale před branami našich životů. Před branami našeho svědomí. Jestliže opět připustíme, aby náckové beztrestně pochodovali po našich ulicích, a budeme jen nečinně přihlížet, pak se nemůžeme podívat ani sami sobě do očí. Nepoučení/é z chyb minulosti je budeme opakovat. Dnes víc než kdy jindy je síla hnědého teroru cítit a je jen na každé/m z nás, jak se k této hrozbě postaví. Jestli zalezlí/é doma u svých televizí, počítačů a jiných pozlátek, které nám věnoval systém, aby nás tak umlčel. Na jedné straně obdivujeme hrdiny, kteří se nebojí postavit zlu, a na straně druhé jsme tak zbabělí/é vyjádřit jen nepatrný protest. A přitom nácků je dnes zatím ještě málo, a když se spojíme, můžeme je porazit. Ale nemusí to trvat dlouho. Dnes jste možná v bezpečí, ale zítra už tomu tak být nemusí.

Fašismus se týká úplně všech. A všichni neseme zodpovědnost za to, co se stalo, a za to, co se stane. Milióny mrtvých na bojištích, v koncentračních táborech, ve vězeních a na ulicích a my se pořád tváříme, že se nic neděje. Že to za nás někdo vyřeší. Ale kdo…?! Policie, armáda, politici? Těžko, když v obou složkách slouží řada aktivních nácků a jejich sympatizantů. A i kdyby proti náckům tyto složky stály, není přece jen povinnost všech lidí, kteří se považují za tolerantní a svobodné, vyrazit do ulic a postavit se hnědému nebo rudému teroru vždy, když se snaží svými nenávistnými myšlenkami projevit? Každý/á, kdo má jen trochu svědomí, tohle přece musí cítit. Právě vůči všem obětem těchto režimů. Nebo opravdu bojovali a položili svoje životy nadarmo, ve víře, abychom my, budoucí generace, nemuseli prožít to, co oni. Jestliže zůstaneme doma a budeme dál jen přihlížet, šlapeme po památce těchto lidí. A pomáháme hnědým a rudým bastardům budovat nové koncentráky a gulagy!

Nedovolme, aby naše lenost a pohodlí byli silnější než naše svědomí a odpovědnost! Nedopusťme, aby náckové beztrestně procházeli kdekoli na světě. Nedovolme, aby teď prošli Jihlavou! Vyjádřete solidaritu a úctu těm, kteří v boji proti fašismu, ať rudému či hnědému, položili život. Je to naše povinnost.

1 komentář:

  1. určitě vás přijedu podpořit, jen doufám že to nedopadne jako v ústí, doteď mám spálenou nohu od policejní rozbušky co stříleli mezi lidi. smrt fašismu ve všech jeho podobách

    OdpovědětVymazat